Kar je enkrat objavljeno, je težko oz. nemogoče izbrisati, saj ne vemo, kam vse se je še razširilo, kdo si je to skopiral, shranil, posredoval naprej in bo spet objavil … Zato objavljaj le stvari, ki jih lahko vidi kdorkoli.

Geslo ima na internetu in pri uporabi različnih naprav enako vlogo kot ključ. S ključem zaklenemo stanovanje in hišo, da preprečimo tatovom in drugim nepovabljenim gostom, da bi imeli dostop do naših stvari. Z geslom zaklenemo in onemogočimo dostop do svojih naprav in lastnine na internetu.

VARNO GESLO:

 • geslo je dolgo vsaj 10 znakov, še bolje, če jih ima 12 ali več,
 • sestavljeno je iz malih in velikih črk, številk in posebnih znakov, kot so #?!-.,%&@ß,
 • na pogled je videti, kot da je sestavljeno naključno,
 • lahko si ga je zapomniti,
 • za vsako spletno mesto imamo svoje geslo,
 • redno ga menjamo.

PRIMER VARNEGA GESLA:  SmSo5xt,di,@jkn!

 • Na prvi pogled je takšno geslo težko zapomnljivo, a je zelo dobro geslo, saj ima 16 znakovvelike in male črkeštevilkoločila (vejici in klicaj) in poseben znak @. Z lahkoto si ga zapomnimo, če vemo, da so to prve črke besed in ločila iz stavka:
 • Spletno mesto Safe obiščem 5x tedensko, dizvem, ali jkaj novega!
 • Za stavek ni pomembno, da je smiseln, pomembno je, da si ga lahko zapomnimo. Lahko je verz iz pesmi, ki jo obožujemo, misel, ki nam je všeč, oglasni slogan ali karkoli drugega.
 • Ker je priporočljivo, da imamo za vsako spletno mesto svoje geslo, mu dodamo na koncu še prva soglasnika v obliki velikih tiskanih črk imena spletnega mesta, družabnega omrežja ali aplikacije. Geslo za Instagram bo »SmSo5xt,di,@jkn!NS« (uporabimo prva soglasnika iz imena, ki sta NS), za Viber pa »SmSo5xt,di,@jkn!VB«.

DODATNA VARNOST: Dvofaktorska avtentikacija (2FA) pomeni, še eno stopnjo varnosti poleg uporabniškega imena in gesla. Dvofaktorska overitev preveri vašo identiteto z uporabo vsaj dveh različnih oblik preverjanja pristnosti. To so lahko kombinacija gesla, prstnega odtisa, obrazno prepoznavanje, lahko tudi potrditev na drugi digitalni napravi, ki je v vaši lasti (npr. prek SMSa) in podobno.

Takoj po nakupu aktivirajte požarni zid (Firewall), Naložite si protivirusni program in ga redno posodabljajte. Tudi za mobilne telefone npr. Avast, Norton. Redno posodabljajte (update) operacijski sistem in aplikacije.

Nekaj klikov in nepozornosti lahko prinese veliko škodo vašemu telefonu ali vašemu finančnemu stanju. Vedno naj vam bo v mislih internetna varnost.

 • Ste naleteli na neprimeren posnetek spolne narave, ki vključuje otroka oz. mladoletno osebo? Več informacij na: https://www.spletno-oko.si/

Za brezplačno pomoč in nasvet vas vabimo v: Središče za samostojno učenje (SSU) na Ljudski univerzi Ilirska Bistrica. Pokličite 041 438 599 in si rezervirajte termin obiska.

SSU

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)