PODALJŠEVANJE ŽIVLJENJA OB ZNANOSTI IN TEHNOLOGIJI

Sreda, 26.2.2020 ob 18.00 v Mali dvorani  Doma na Vidmu

Z nami bo Martin Lipovšek, magistrski študent filozofije na FF v Ljubljani, ki ga zanima predvsem filozofija znanosti. V okviru svoje raziskovalne dejavnosti se med drugim posveča humanističnemu vidiku znanosti in tehnologij za  podaljševanje življenja.

 

Današnji hitri napredek kaže, da bomo ljudje morda že v 21. stoletju lahko živeli nekaj desetletij dlje, kot je bilo pričakovano. Nekateri posamezni znanstveniki trdijo, da nam bo uspelo izredno upočasniti staranje.

Na predavanju si bomo ogledali stanje tehnologij, povezanih s podaljševanjem življenja, in delo dr. Aubreya de Greya, angleškega gerontologa (roj. 1963). V svojih delih je identificiral sedem vrst škode, ki se v letih akumulirajo v našem telesu in povzročijo staranje, ter predlagal spremembe, ki bi to popravile.

Drugi del predavanja je bolj futurističen. Po kratkem zgodovinskem uvodu bomo spoznali možne tehnologije, ki bi morda v daljni prihodnosti človeštvu lahko prinesle izjemno dolgo življenje. Dotaknemo se tudi vprašanj etičnosti, osebne identitete, pravične distribucije (dostopnosti posameznika do podaljševanja življenja) ter socioloških prednosti in izzivov, ki jih tehnologije podaljševanja življenja prinašajo. Zaključimo s humanizmom kot etičnim kriterijem presojanja novih tehnologij, ki naj bi omogočile podaljševanje zdravega življenja.

 

Izvajalec: Martin Lipovšek

(Skupno 67 obiskov, današnjih obiskov 1)