Predstavitev UDARNIH DOGODKOV v APRILU

1. KAKO ŽIVETI Z DEMENCO?

    Vsako sredo, ob 9.00, v VGC Točka moči Dom na Vidmu

Kaj je pravzaprav demenca? Je skupek simptomov in znakov, ki se pojavljajo pri bolniku in so lahko posledica različnih bolezni. Za demenco so značilne motnje spomina, osiromašeno mišljenje ter prizadetost opravljanja vsakodnevnih dejavnosti. Prizadeto je pomnjenje in priklic novih informacij (pozabljivost), zmanjšana je zmožnost orientacije, razumevanja, računanja, govornega izražanja in presoje, zmanjšana je sposobnost obvladovanja čustev ter socialnega vedenja. Z napredovanjem demence postaja bolnik vedno manj samostojen in potrebuje dodatno nego. Pri demenci gre torej za upad prej obstoječih intelektualnih in spominskih sposobnosti (t.i. spoznavne sposobnosti).

Na delavnicah Kako živeti z demenco?, bomo dobili odgovore na vprašanja povezana s to boleznijo. Bolezen namreč ne prizadene samo bolnika, ampak celo družino, zato so informacije o tem, kako bolezen prepoznati, kako se soočati z njo, kdo in na kakšen način nam lahko pomaga, da lažje komuniciramo z boleznijo itd. ključnega pomena za kvalitetno sobivanje z bolnikom s to diagnozo. Skušajmo ustvarjati demenci prijazno okolje.

Izvajalka: Vesna Bizjak.

 

2. RAČUNALNIŠTVO – INTERNET

     Vsako sredo,  pričetek 10. 4. 2019, ob 16.00, v računalniški učilnici OŠ Antona Žnideršiča

V okviru računalniškega tečaja, ki poteka vsako sredo  v računalniški učilnici OŠ Antona Žnideršiča, bomo pričeli  nov vsebinski sklop in sicer spoznajmo in uporabljajmo internet. Vsi, ki si želite spoznati uporabo interneta in se seznaniti z njegovimi pastmi, vljudno vabljeni, da se nam pridružite.

Izvajalec: Marjan Uljančič.

 

3. HARMONIJA DUŠE IN TELESA USTVARJA VITKO IN VITALNO TELO TER GIBČNO HRBTENICO

     Četrtek,  11. 4. 2019 in 25. 4. 2019, ob 18.00, v VGC Točka moči Dom na Vidmu

 Pod vodstvom go. Jožice Ramšak bomo na podlagi njenih lastnih izkušenj odpravljali bolečine v hrbtenici, telesu in vzroke za odvečne kilograme na vseh nivojih.  Z meditacijami bomo osvobajali

miselne in čustvene vzroke, učili se bomo vaj za samopomoč pri sproščanju bolečin v hrbtenici in vaje za krepitev mišic, ki ščitijo hrbtenico ter pripomorejo k preoblikovanju telesa – postave.

Vse to bo na mehak način harmoniziralo dušo, duha in telo, da pomagamo fizičnemu telesu do vitke, vitalne in zdrave postave ter gibčne hrbtenice.

Delavnice bodo potekale dvakrat mesečno, na 14 dni.

Želite spremembo, pridružite se nam. Telo in hrbtenica vam bosta hvaležna!

Zaželen prostovoljni prispevek.

Izvajalka in prijave: Jožica Ramšak, tel. št. 041 289 632.

 

4. DELAVNICA TAPKANJA – škodljive prehranske navade

    Ponedeljek, 15. 4. 2019, ob 9.00, v VGC Točka moči Dom na Vidmu

V aprilskih delavnicah tapkanja se bomo soočili z vprašanjem Kako naj spremenim škodljive prehranske navade? Kako se odreči nezdravi hrani in prigrizkom, ki velikokrat služijo za cartanje in razvajanje, vplivajo pa na našo težo in slabo počutje. Skupaj bomo spoznavali in odstranjevali vzgibe, zaradi katerih se ne držimo zdravih vzorcev.

Z nami bo ga. Darija Abram.

 

 5. TESNOBA: Od kod prihaja? Kako izgleda? Kam z njo?

     Petek,  19. 4. 2019, ob 19.00, v Mali dvorani Doma na Vidmu

V okviru predavanja bomo govorile o tesnobi, pojavu, ki je prisoten v vsakdanjem življenju prav vsakega izmed nas. Predstavile bomo, od kod prihaja tesnoba in kaj vse so lahko njeni izvori, potem pa si bomo bolj podrobno pogledali, kako točno izgleda tako iz čustvenega kot fiziološkega vidika.

Razmejili jo bomo od strahu in povedali, kdaj lahko tesnoba postane prevelika težava ali se razvije v motnjo. Na koncu pa bomo predstavile tudi, kaj narediti s tesnobo, ko jo enkrat prepoznamo, v okviru česar bomo omenile nekaj strategij in tehnik spoprijemanja s tesnobnimi občutki.

Izvajalci: Teja Gale, Jerica Penko in Anja Štemberger.

 

 6. UVODNO PREDAVANJE O UČENJU BRUNA GRÖNINGA: Pomoči in ozdravitve po duhovni poti s pomočjo učenja Bruna Gröninga

     Petek, 19. 4. 2019, ob 17.30, v VGC Točka moči  Dom na Vidmu

 Bruno Gröning (1906-1959) je postal svetovno znan v 50-ih letih preteklega stoletja, zaradi množičnih ozdravitev, zahvaljujoč delovanju zdravilne moči, ki jo je poimenoval »Heilstrom«. Ljudem je posredoval znanje o tem, kako lahko človek sam doseže, da spet postane zdrav in srečen.

Leta 1979 je bil ustanovljen »Krog prijateljev Bruna Gröninga«, ki je eno največjih združenj za ozdravitve po duhovni poti. Ljudi seznanja z učenjem Bruna Gröninga, načinom sprejemanja in uporabo te moči za samozdravljenje. Še danes se na osnovi tega učenja pogosto dogajajo presenetljive ozdravitve, tudi telesnih in duševnih bolezni, ki veljajo za neozdravljive.

Podorganizacija OZN je 23. maja 2013 odlikovala delovanje »Kroga prijateljev Bruna Gröninga« z nagrado za mir (angl. Peace Pole Award).

Film »Fenomen Bruno Gröning« si lahko ogledate na YouTube.

Več informacij lahko dobite na spletni strani: www.bruno-groening.org ali pokličete na telefon: 041 768 571.

Izvajalec: Krog prijateljev Bruna Gröninga.

 

 7. NOČ KNJIGE

     Torek,  23. 4. 2019, ob 18.00, v VGC Točka moči Dom na Vidmu

23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mladino, da odkrije užitke branja in pridobi spoštovanje do prispevkov teh, ki so s svojimi deli pripomogli k družbenemu in kulturnemu napredku človeštva. Člani Literarnega društva Ilirska Bistrica in šolarji iz OŠ Antona Žnideršiča bodo večer preživeli ob prebiranju lastnih del in njim najljubše literature.

Vsi ljubitelji pisane besede vabljeni, da se jim pridružite.

Izvajalec: Literarno društvo Ilirska Bistrica.

 

8. RAZBIJMO VRTNARSKE MITE

    Sreda,  24. 4. 2019, ob 18.00, v VGC Točka moči Dom na Vidmu

Ljudske modrosti, tradicija in amaterski nasveti so pogosto v nasprotju z novejšimi dognanji o pridelavi hrane, vendar so še vedno globoko zasidrani med vrtičkarji in kot taki uporabljeni v praksi.

Ste tudi vi zmedeni ob poplavi priročnikov na temo vrtnarjenja in upoštevate nasvete, za katere niste prepričani, da resnično delujejo? Vabljeni na predavanje, kjer bomo skupaj odkrivali in razbijali najbolj trdovratne mite in se naučili ločiti med dobrimi in slabimi praksami.

Spoznajmo lažje in produktivnejše načine vrtičkanja ter si prihranimo čas, denar in odvečna opravila!

Izvajalec: Suzana Poharič.

 

Dodatne informacije na tel. št. 05 71 45 022, v dopoldanskem času.

 

(Skupno 102 obiskov, današnjih obiskov 1)