PRODOR V STROP MARTELOVE DVORANE IN ODKRITJE SKRITE JAME V ŠKOCJANSKIH JAMAH

Sreda, 18.3.2020 ob 18.00 v Mali dvorani  Doma na Vidmu

Uspešno plezanje do stropa Martelove dvorane v letu 2017 je imelo za posledico, da se je raziskovanje nedolžne odprtine v stropu razvilo v pravo jamsko odisejo. Končni rezultat le-te je bilo uspešno prebitje iz površja v strop Martelove dvorane in odkritje dveh fosilnih rovov reke Reke.

16.1.2019 smo se namreč Luka BiščakAlbert Ličan (oba JDGŽ Divača) in Jaka Jakofčič (častni član JDGŽ Divača, sicer JD Sežana) po skoraj enoletnem kopanju, 58. delovnih akcijah in 100-ih globinskih metrov iz površja prebili v strop Martelove dvorane. Slednja se nahaja na samem koncu 3 km dolgega podzemnega kanjona Škocjanskih jam in velja s svojimi 2,55 mio m³ prostora za največjo podzemno dvorano z vodnim tokom v Evropi.

Teden dni kasneje, 23.1.2019, pa smo pod stropom te dvorane odkrili še en izjemno velik fosilni rov – rov, kjer je v preteklosti tekla reka Reka. Pred nami se je namreč odprla jama dimenzij cca 40 x 40 m. Slednja se nato po cca 50. metrih razdeli na dva manjša rova. Glede na dimenzije, lepoto in nastanek pa spominja na Tiho jamo v Škocjanskih jamah in skozi katero se vsako leto sprehodijo trume obiskovalcev. Novoodkrito jamo smo poimenovali Skrita jama, saj se je – kljub svojim izjemnim dimenzijam – skoraj 130 let izmikala pogledu dosedanjih obiskovalcev Martelove dvorane. Prvi raziskovalci so v Martelovo dvorano namreč prišli že l. 1890.

Pridružite se nam in prisluhnite opisu jamarske odisejade.

 

Izvajalec: Luka Biščak, Albert Ličan in Jaka Jakofčič

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)